Op donderdag 12 mei 2005, tijdens de start van haar Zilveren Regeringsjubileum-tour, opende koningin Beatrix de water-inlaat van de Blauwestad (enorm woon- recreatie- en natuurproject in Oost-Groningen). Als metafoor voor de bestaande bewoners had ik het schilderij: 'De Nieuw Meerlandse Koe' gemaakt. Het stelt een koe voor die zich aanpast aan haar leefomgeving en zo een vissenstaart krijgt aangemeten en zodanig weet te overleven. Hieronder mijn toespraak tijdens de overhandiging van het schilderij.

'Welkom lieve Majesteit! We zijn heel blij dat u hier bent. Ik stel ons even kort voor: Dhr. Koning, Hans Lauxen, Hans de Kimpe, Jan Dokter en ikzelf, Erlinde Ufkes-Stephanus. Allen zijn we woonachtig op verschillende locaties binnen De Blauwe Stad.

Vandaag is het feest, maar wij als bewoners hebben er gemengde gevoelens bij. De Blauwe Stad heeft er voor gezorgd dat wij ons, hoe dan ook, in flinke mate hebben moeten aanpassen. Bij veel mensen komt een hoge dijk achter het huis; het zicht op het meer wordt er door ontnomen; anderen moesten huis en haard verlaten om plaats te maken voor het wassende water om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Weer andere bewoners krijgen zowel voor- als achter bebouwing, terwijl ze in een rustige rustieke omgeving woonden, en allemaal moeten we flink omrijden. Ruiterpaden, wandelpaden; ze zijn plotseling verdwenen en we moeten maar afwachten wat we er voor in de plaats krijgen.

Wonen aan het water is prachtig, daar zijn velen onder ons, zich terdege van bewust. We hopen van harte dat het hele project goed voor alle partijen zal worden afgehandeld en dat er genoeg rekening zal worden gehouden met de bestaande bewoners. En zo zullen we moeten wennen aan alle veranderingen die het met zich meebrengt.

Daarom willen wij namens alle eerste bewoners van De Blauwe Stad u dit schilderij aanbieden. Het is een metafoor van de mensen die in- èn vlakbij dit oude Meerlandse gebied wonen. We zullen ons aanpassen en het water echt wel overleven...'